ثبت برند

ثبت برند و هرآنچه باید درباره آن بدانید.

درخواست مشاوره رایگان

ثبت برند و لزوم آن برای تمامی کسب و کار ها :

چرا باید علامت تجاری یا برند خود را ثبت کنیم؟

ثبت برند : نام تجاری به معنای امروزی رشته‌ای از بازاریابی است که در قرن نوزدهم با ورود محصولات بسته‌بندی‌شده، به وجود آمد. اما در واقع علائم تجاری قدمت ۴۰۰۰ ساله در مصر باستان دارند. صنعتگران چینی حدود ۲۰۰۰ سال پیش علائم خاص خود را به عنوان علائم تجاری، داخل یک نیم دایره (و بعدها ربع) بر پشت ظرف چینی ساخته‌شده حک می‌‌کردند. با پیشرفت تجارت بین کشورها و اقوام مختلف در قرن ۱۲، نشانه‌های تجاری به‌تدریج روی کالاها و اسناد تجاری نیز نقش بستند و در سال ۱۳۶۳ میلادی به دستور شاه ادوارد سوم (پادشاه انگلستان) استفاده از علائم تجاری برای برخی از تجار و صنعتگران اجباری شد.شکل منحصر به فرد بطری‌های شرکت کوکاکولا، آرم دایره‌ای شکل آبی و سفید رنگ اتومبیل بی‌ام‌دبلیو، و سیب رنگارنگ و گاز زده‌شده‌ی شرکت اپل، همگی نمونه‌های بارز از مارک‌های تجاری هستند که به خاطر آرم خود فوراً شناسایی می‌شوند. در واقع، برای این که محصولات صنعتی و تجارتی هر تجارت‌خانه مشخص و معلوم گردد، تجار علامتی اختیار کرده و اجناس خود را تحت آن علامت رواج می‌دهند.برند و برندینگ ستون کسب و کار است و به لحاظ تداوم در تجارت، یک نام یا نشان ماندگار بسیار مهم است. از این رو شرکت‌ها و اشخاص تلاش دارند تا نام و نشانی که برایش برنامه‌ریزی کرده‌اند به سلامت به مسیر موفقیت و پیشرفت خود ادامه دهد. ثبت علامت تجاری فقط به‌ثبت رسیدنِ آن نیست؛ قوانین استفاده، نگهداری و مسائل آن بسیار مهم هستند. از این رو شرکت افق پژوهش نیکان تلاش کرده است تا اطلاعات دقیق و مهمی نسبت به ثبت علامت تجاری، ثبت نام برند، ثبت لوگو، ثبت نام تجاری و دیگر موارد به موکلین خود اطلاع‌رسانی کند و در تمامی مراحل ثبت و بهره‌برداری از نشان تجاری، در کنار آنها باشد.حق استعمال انحصاری علامت تجاری فقط برای کسانی محسوب می‌شود که علامت خود را به ثبت برسانند. در صورت پرداخت مبلغ، طبق قانون ثبت علائم تجاری، شرکت حق انحصاری پیدا می‌کند که به موجب آن می‌توانید از عرضه‌ی کالاهای مشابه توسط اشخاص ثالث تحت علائم تجاری که عین یا به طریق گمراه‌کننده‌ای مشابه علامت تجاری شما هستند، جلوگیری نمایید. اگر تولیدکننده‌ای بدون اجازه از نام تجاری شما استفاده کند می‌توانید از طریق مراجع قضائی اقدام نموده و خسارت سوء استفاده از نام تجاری خود را طلب کنید. بدین ترتیب، حفاظت علائم تجاری مانع تلاش‌های متقلبان برای استفاده از علائم مشخص به منظور فروش محصولات و ارائه‌ی خدمات نامرغوب می‌شود.ثبت نام برندهای محصولات تجاری برای مصرف‌کنندگان نیز شرایط سالمی را به وجود می‌آورد تا به دور از بازار سیاه اجناس تقلبی با خیالی آسوده و با آگاهی کامل، در شرایطی منصفانه و سالم به انتخاب کالاهای مرغوب و مورد نیاز خود بپردازند.

منظور از ثبت علامت تجاری چیست؟

علامت تجاری یا همان برند شرکت، به نشانه ای گفته ای می ‌شود که شرکت شما را به دیگر اشخاص می ‌شناساند. در واقع زمانی که شما کسب و کار و تجارت خود را راه اندازی کردید؛ باید برای هویت دار شدن کسب و کارتان، یک نام و علامتی در قالب برند ثبت تجاری کنید. به طور مثال همانطور که هر شخصی دارای یک اسم و فامیلی است؛ هر تجارتی برای بیان شدن و معرفی خود به یک نام نیاز دارد. به طور کلی می ‌توان گفت که برند تجاری، یک علامت اختصاری است که هر شرکتی جهت معرفی خدمات و یا کالاهای خود از آن استفاده می‌ کند. در حقیقت یک تجارت، می ‌تواند با نام برند یا همان علامت تجاری اش شناخته شود.به همین دلیل ارزش برند بسیار بالا است و باید هوشمندانه انتخاب شود و شما را از رقبای خود متمایز کند. اما انتخاب نام برند شاید ساده نباشد؛ چرا که طبق مصوبه ‌های قانونی نام برند تجاری باید دارای یک سری ویژگی ‌هایی باشد و از قوانینی تبعیت کند. اینکه برای کسب و کار چه نامی به عنوان برند تجاری انتخاب شود؛ در ادامه مطرح شده است.

آیا شرکت ‌ها می ‌توانند از برند و علامت تجاری یکسانی استفاده کنند؟

امروزه بین همه ی کسب و کار قطعا رقابت زیادی وجود دارد. در واقع با اوج گرفتن این رقابت بین آن ‌ها، بازار پر از محصولات و خدمات مشابه شده است. همانطور هم که گفته شد برای ایجاد و معرفی یک خدمات و یا محصول قطعا به یک نام، لوگو، رنگ سازمانی و … نیاز می شود. به طوری که با مشاهده آن‌ها بتوان آن شرکت را با تمام خدماتش به یاد آورد. اما مسئله ای که وجود دارد این است که نام و لوگوی یک شرکت تجاری نباید کپی باشد. چرا که هر شرکتی باید دارای یک ویژگی ‌های منحصر به فردی باشد تا در ذهن مخاطب در جایگاه متمایزی قرار بگیرید. در صورتی که چنین نباشد؛ یعنی علامت تجاری شرکت ‌ها همانند هم باشند؛ بی شک معرفی و تبلیغ آن ها سخت بوده و برند چند هویتی می ‌شود.لازم به ذکر است که نام تجاری که از قبل برای شرکت دیگری به ثبت رسیده؛ غیر قانونی نیست اما عرفا استفاده از نام تجاری رقبا مناسب نیست. پس در صورتی که قصد ثبت علامت تجاری برای شرکت خود را دارد؛ قبل از هر چیز باید امکان ثبت شدن آن را بررسی کنید. یعنی باید استعلام آن را بگیرید و متوجه شوید که آیا شخص دیگری قبلا نام تجاری که برای شرکت خود انتخاب کرده اید را نگرفته باشد. پس از اینکه از بابت آزاد بودن نام تجاری انتخابی خود مطمئن شدید؛ آن وقت است که باید برای ثبت آن هر چه زودتر اقدام کنید؛ در غیر این صورت ممکن است شرکت دیگری برای ثبت آن دست به کار شود.

آیا ثبت علامت تجاری ضرورت دارد؟

ثبت نام شرکت الزامی می باشد. اما ثبت علامت تجاری برای یک شرکت و یک کسب و کار اجباری نمی باشد. به گفته سازمان ثبت ‌اسناد و املاک کشور، ثبت علامت تجاری به دلایل زیادی از جمله موارد زیر توصیه می ‌شود:
  1. با ثبت نام تجاری، کسب و کار قانونی و دارای هویت شغلی می ‌شود.
  2. با ثبت علامت تجاری محصولات و یا خدمات متمایز و قابل تشخیص می ‌شوند.
  3. با ثبت نام تجاری، در روند بازاریابی و تبلیغات سهولت ایجاد می ‌شود.
  4. با ثبت یک علامت تجاری مناسب، از ثبت آن نام توسط شخص دیگر و سو استفاده های تجاری جلوگیری می‌ شود.
  5. با ثبت نام تجاری حق اعطای نمایندگی به شخص ثالث امکان پذیر می ‌شود.
  6. شرکت ‌ها در حفظ و بهبود کیفیت خود اشتیاق پیدا می ‌کنند.
  7. با ثبت نام تجاری و توسعه و پیشرفت کسب و کار، صاحب یک دارایی می ‌شوید. یعنیدر صورتی که برندی که شما برای محصول و یا خدمات خود انتخاب کرده اید بتواند در بازار ارزش و شهرت پیدا کند، خود علامت تجاری شرکت به تنهایی می تواند ارزشمند شود.
  8. با ثبت نام تجاری می ‌توانید در مقابل بانک ها، دولت ها، سرمایه گذاران دارای اعتبار شوید و بدین واسطه از تسهیلاتی همچون وام بهره مند شوید.
در حال حاضر اگر برای کسب و کار خود، قصد ثبت نام تجاری پیدا کرده اید؛ می ‌توانید با مشاورین ما در افق نیکان گفت و گو کنید تا با کمک آن ها مسیر مراحل ثبت علامت تجاری شرکت شفاف سازی شود و نام مناسب برای برند شما برگزیده و ثبت شود. ما از صفر تا صد مسیر را همراه شما هستیم.

نام برند تجاری با نام شرکت چه تفاوتی دارد؟

مراحل ثبت علامت شرکت یا همان برند تجاری درست مانند ثبت نام شركت به صورت اعلامی انجام می ‌شود. یعنی اینکه متقاضی ثبت نام تجاری، با تنظیم اظهارنامه و مطابق تشریفات قانونی، درخواست ثبت علامت تجاری را به اداره ثبت به طور رسمی اعلام می کند. اما نام برند تجاری و نام شرکت با یکدیگر تفاوت دارد و می ‌تواند به طور جداگانه نامگذاری شوند. به طور مثال برند دی جی کالا یک برند بسیار موفق و معتبری در دنیا می باشد؛ این نام متعلق به شرکت نوآوران فن آوازه می باشد. یا در مثالی دیگر برند اسنپ، متعلق به شرکت شرکت ایده گزین ارتباطات روماک می باشد. در واقع نام شرکت می ‌تواند چند کلمه ای باشد اما نام برند مختصر و کوتاه تر است و در واقع با نام برند است که به دیگران معرفی می ‌شود.لازم به ذکر است که یک شرکت می تواند چندین برند را به ثبت برساند. به عنوان مثال شرکت بزرگ ایده گزین ارتباطات روماک با نام تجاری اسنپ، دارای چندین برند دیگر از جمله اسنپ فوود، اسنپ اکو، اسنپ باکس و … می باشد. و شرکت دیگری حق ثبت چنین اسم هایی را ندارد. در واقع از آنجایی که اسنپ یک برند بسیار معروف در ایران است؛ از این رو چندین برند را به حاوی اسنپ به ثبت رسانده تا کسی از نام اسنپ سواستفاده نکند.با این تفاسیر از آنجایی که شرکت و یک کسب و کار تجاری با یک برند معرفی می ‌شود؛ در این صورت باید بسیار هوشمندانه انتخاب شود و در صورت لزوم باید چندین نام را برای برند خود به ثبت برساند. در ادامه به نکاتی که باید در هنگام انتخاب نام برند تجاری یک شرکت، دقت شود؛ توضیحاتی داده شده است. اگر شما نیز می خواهید نام شرکت و برند خود را جهانی کنید پس با ما همراه باشید.

در هنگام انتخاب نام برند تجاری باید به چه نکاتی توجه کرد؟

یکی از رایج ‌ترین سوالاتی که صاحبان کسب و کار جهت ثبت نام تجاری اینترنتی تجاری خود از ما می ‌پرسند این است که “چگونه یک نام تجاری مناسبی انتخاب کنیم؟” حال برای شفاف سازی موضوع انتخاب نام برند تجاری در ادامه ۷ نکته بسیار مهم شرح داده شده است. اکنون برای انتخاب هوشمندانه جهت ثبت نام تجاری با هم این نکات را می ‌خوانیم.
  • نام برند تجاری یک شرکت باید کوتاه باشد
همانطور که در این پست مثال زدیم برند اسنپ متعلق به شرکت است. در واقع کسی اسنپ را با این عبارت نمی شناسد و بر سر زبان نمی ‌آورد. چرا که کوتاه بودن این نام باعث شده تا نام برند در ذهن مخاطب در جایگاه مناسبی قرار بگیرد. برندهای جهانی مانند نایک، اپل، والمارت همگی تک کلمه ای می باشند.
  • نام برند تجاری باید املای راحتی داشته باشد
بهتر است نامی برای برند خود انتخاب کنید که املای شفافی داشته باشد تا در صورت جستجو یا شنیدن به آسانی در ذهن قرار بگیرد.
  • نام برند تجاری نباید به چیزی خاص محدود شود
شاید در حال حاضر شما در حال ارائه یک نوع محصول و یا خدمات باشید و نام برند خود را مرتبط با همان انتخاب کنید. اما در صورتی که در آینده بخواهید کسب و کار خودتان را توسعه دهید؛ قطعا دچار مشکل خواهید شد. پس از همان ابتدا به فکر باشید.
  • نام برند باید مطابق با دامنه سایت و ای دی شبکه های اجتماعی باشد
یک نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که هنگام بررسی نام برند تجاری باید به آزاد بودن دامنه سایت هم توجه داشته باشید. پس در حال انتخاب یک برند هستید؛ با ابزار آنلاینی مانند Name Cheap بررسی کنید که آیا دامنه ی آن هم در دسترس است یا خیر. در صورتی که در دسترس نبود؛ بهتر است قید آن نام را بزنید. علاوه بر این باید نامی که انتخاب کرده اید را در شبکه های اجتماعی هم جستجو کنید. در صورت وجود چندین اکانت با نام تجاری انتخابی شما، روی علامت تجاری انتخابی خط قرمز بکشید. چرا که داشتن نام ‌ها و گروه ‌های متفاوت در هر شبکه ی اجتماعی مشتریان شما را گیج و سردرگم خواهد کرد. پس از نام منحصر به فردی استفاده کنید.
  • نام برند باید تک و جذاب باشد.
برای مطرح شده و بازاریابی هر چه بهتر، باید نامی برای برند خود انتخاب کنید که تک و منحصر به فرد باشد. در واقع علامت تجاری شرکت باید به یاد ماندنی و جذاب باشد. به طور مثال “لوله بازکنی احمد” نام مناسبی برای برند نمی باشد. نام‌ هایی مانند بامیلو، دیجی کالا، فیلیمو، اسنپ، تپسی و .. بسیار نام خاص و جذابی می باشند. علاوه بر این ها تلفظ راحتی هم باید داشته باشند. برای انتخاب یک برند جذاب و منحصر به فرد با تلفظی راحت پیشنهاد می ‌کنیم قبل از ثبت آن بازخوردهای اطرافیان را به خوبی بررسی کنید و از آن ها نظر بخواهید. نظر اطرافیان تان می تواند به شما کمک کند و حتی می تواند ایده های خوبی به شما بدهد. پس اطرافیان را فراموش نکنید.
  • نام برند نباید شامل کلمات توصیف کننده و اعداد باشد
استفاده از برخی کلمات توصیف کننده و یا اعداد در نام تجاری ممنوع می باشد. به طور مثال در صورتی که در حوزه فروش شکلات فعالیت دارید؛ اختصاص نام شیرین به عنوان نام برند غیر ممکن می باشد. علاوه بر این واژه هایی مانند «سریع»، «برترین»، «مدرن» یا «نوآورانه» به‌احتمال زیاد مردود خواهند شد. چرا که انتخاب چنین کلماتی اصلا عادلانه نیست. جالب است بدانید که بعضی از شرکت ‌ها به سراغ کلمات بی معنا می روند و با همان نام هم به شهرت می ‌رسند. در واقع واژه ی جدید می سازند و خود را با آن واژه معرفی می کنند.
  • نام برند تجاری نباید حاوی کلمات بیگانه باشد.
مطابق تبصره‌ ها و قوانین اداره ثبت نام تجاری استفاده از الفاظ بیگانه، به عنوان نام تجاری ممنوع می باشد. اما مختصر نویسی و معادل نویسی الفاظ فارسی به زبان بیگانه مجاز می باشد. به طور مثال دیجی کالا، اولین کلمه ی خود را اختصار دیجیتال گرفته است.نام برند نباید حاوی اشخاص، اسامی و علائم مشهور باشد. همچنین نام ‌هایی که حاوی اسامی غیر اسلامی غیر اخلاقی باشند؛ غیر قابل ثبت می باشد. در هنگام انتخاب نام برند به این موارد نیز دقت داشته باشید.

مراحل ثبت نام برند در ایران را بهتر بیاموزید:

در اینجا نحوه ثبت نام برند در ایران را در ۵ مرحله به طور شفاف توضیح داده شده است.
  • انتخاب یک نام برند تجاری مناسب
اولین مرحله ثبت نام برند، انتخاب یک نام مناسب می باشد. پس در صورتی که هنوز یک نام برای برند تجاری خود انتخاب نکرده اید؛ طبق نکته های بالا یک علامت تجاری مناسبی انتخاب کنید.
  • استعلام نام انتخابی قبل از ثبت رسمی
دقت داشته باشید که نام انتخابی شما نباید قبلا به ثبت رسیده باشد. پس بعد از انتخاب نام باید به سراغ استعلام آن بروید. برای این کار می‌ توانید به آدرس اینترنتی ipm.ssaa.ir رجوع کنید. این وب سایت به سازمان رسمی ثبت اسناد و املاک کشور ایران تعلق دارد. برای استعلام اینترنتی و کاملا رایگان نامی که انتخاب کردید؛ به بخش «جستجو در پرونده‌های علائم تجاری» رجوع و فیلد های آن را پر کنید.
  • ارسال مدارک و پر کردن فرم اطلاعات لازم برای ثبت نام برند
لازم به ذکر است که مدارک ثبت نام برند اشخاص حقیقی با مدارک اشخاص حقوقی و شرکت ها متفاوت می ‌باشد. پس قبل از هر چیز این مدارک را آماده کنید تا مرحله اظهارنامه ‌ی شما انجام شود.

مدارک لازم برای ثبت نام برند اشخاص حقیقی:

  • کپی کارت ملی و شناسنامه شخص حقیقی
  • کپی کارت بازرگانی (در صورتی که برند لاتین است)
  • کپی مجوز فعالیت
  • پر کردن اطلاعاتی از جمله آدرس دقیق، کد پستی، آدرس الکترونیکی، شماره تلفن همراه و ثابت

مدارک لازم برای ثبت نام برند اشخاص حقوقی:

  • کپی کارت ملی و شناسنامه ی مدیران، سهامداران و وکیل شرکت
  • کپی مجوز فعالیت شرکت
  • کپی اگهی ثبت شرکت و کپی آخرین تغییرات شرکت در روزنامه رسمی
  • کپی کارت بازرگانی (در صورتی که برندلاتین است)
پر کردن اطلاعاتی از جمله آدرس دقیق، کد پستی شرکت، آدرس الکترونیکی شرکت، شماره تلفن همراه و شماره تلفن ثابت تمامی افراد دارای حق امضا.لازم به ذکر است که بررسی مدارکی که در سایت آپلود کرده اید توسط سه شخص بررسی شده و حداقل ۱۰ و حداکثر ۳۰ روز برای چک کردن آن ها زمان صرف می ‌شود.

پرداخت هزینه اظهارنامه ثبت نام برند در سایت

پس اینکه کلیه مدارک را در سایت مالکیت معنوی آپلود کردید؛ باید هزینه ی آن را در همان سامانه پرداخت کنید. بعد از پرداخت هزینه اظهارنامه ثبت نام برند، پس از گذشت حداقل یک هفته و حداکثر ۳۰ روز روزنامه چاپ به آدرس شما ارسال خواهد شد.لازم به ذکر است که از تاریخ ارسال و انتشار روزنامه رسمی در مرحله ی اول، متقاضی به مدت ۳۰روز فرصت دارد تا نسبت به ثبت نام برند خود اعتراض کند. لازم به ذکر است که اگر به ثبت نام برند اعتراض وارد شود؛ مجددا نام برند و مدارک مورد بررسی قرار می ‌گیرد.

مراجعه حضوری صاحب برند به اداره مالکیت معنوی

در صورتی که شخصی نسبت به ثبت نام برند شما اعتراض نداشته باشد، بعد از گذشت 30 روز از چاپ روزنامه رسمی، اظهارنامه ثبت شده از طرف کارشناسان مورد تایید واقع می شود. این موضوع به صورت پیامکی به اطلاع شما خواهد رسید. پس از دریافت پیامک تایید لازم است به صورت حضوری به اداره مالکیت معنوی کشور مراجعه نمایید و اقدام به تشکیل پرونده کنید. به یاد داشته باشید که بایستی اصل یا کپی برابر اصل شده تمامی مدارکی را که به هنگام ثبت آنلاین اظهارنامه آپلود کرده اید به همراه داشته باشید.نکته مهم: در صورتی که پروسه و مراحل ثبت نام تجاری شما توسط موسسات ثبتی انجام می ‌گیرد، هیچ نیازی به مراجعه حضوری شما به اداره مالکیت معنوی وجود ندارد. و مواردی نظیر مراجعه به این اداره، تشکیل پرونده فیزیکی، پرداخت هزینه روزنامه رسمی نوبت اول و دوم، پرداخت هزینه حق الثبت، مراجعه مجدد به اداره مالکیت، دریافت سند برند و تحویل آن به شما همگی جزء خدماتی است که باید توسط موسسه ‌ای که با شما قرارداد بسته است انجام شود.پس از پرداخت این هزینه و گذشت یک هفته، روزنامه نوبت دوم چاپ شده و به آدرس شما ارسال می گردد. در این مرحله شما پرداخت هزینه حق الثبت را هم دارید.

نحوه تمدید برند تجاری چگونه است؟

یکی دیگر از رایج‌ ترین سوالات در مورد ثبت نام تجاری، نحوه تمدید آن است. لازم به ذکر است که برند تجاری به مدت 10 سال برای یک شرکت به ثبت می ‌رسد و هر ده سال یک بار باید تمدید شود. در واقع یک شرکت یک الی ده‌ ها برند هم که داشته باشد؛ باید برای تمدید هر یک از آن ها هر ده سال یک بار اقدام کند. در غیر این صورت نام تجاری آزاد و در اختیار عموم قرار می ‌گیرد.لازم به ذکر است که در صورت فوت کردن صاحب شرکت، برند تجاری را به هیچ عنوان نمی توان به شخص دیگری واگذار و یا انتقال داد. اما در ثبت شرکت این امکان وجود دارد. بنابراین در صورتی که صاحب برند فوت کرده باشد و یا محجور شود؛ سهام او به وارثش تعلق می ‌گیرد.نام برند فقط باید هر ده سال یک بار تمدید شوید و بر خلاف نام شرکت، به دادن مالیات و عوارضی نیازی ندارد.قابل ذکر است که اگر از زمان ثبت نام برند تجاری حداقل سه سال بدون استفاده بگذرد؛ قانوناً نام برند قابل ‌ابطال می ‌شوند.اگر برای شما هم سوال پیش آمده که چگونه برند خود را تمدید کنید ما پاسخ این سوال را هم می دانیم. برای این کار صاحب شرکت باید درخواست تمدید برند تجاری را در سامانه الکترونیکی به ثبت برساند. و سپس تقاضانامه را در دو نسخه توسط مالک برند ثبت‌ شده یا نماینده قانونی آن مهیا و سپس بعد از امضا به مرجع ثبت ارسال کند.بیشتر بخوانید

مراحل تمدید علامت تجاری به چه صورت است؟

  • در ابتدا صاحب برند باید وارد سایت شود و گزینه تمدید را انتخاب نماید.
  • در مرحله ی بعد باید شماره اظهارنامه و رمز کاربری خود را وارد کند.
  • پس از ورود به بخش تمدید، موضوع “درخواست تمدید” را وارد نماید و سپس یک متن درخواستی تکمیل نماید.
  • اطلاعات کامل از جمله آدرس، شماره تلفن همراه و تلفن ثابت و… را ثبت کند. برای کسب اطمینان باید اطلاعات را بازبینی و تایید کند.
  • در مرحله ی بعد باید هزینه درخواستی را پرداخت نمیاد تا یک شماره مکانیزه دریافت کند.
پس از این مرحله در خواست متقاضی در کارتابل قرار گرفتن درخواست در کارتابل کارشناس تغییرات قرار کرده و تمامی مدارک و متن درخواست مورد بررسی سازمان قرار می گیرد. لازم به ذکر است که اگر در روند تمدید ثبت نام تجاری، نقصی وجود داشته باشد از سوی سایت تحت یک پیامک و یا ارسال ایمیل، ابلاغیه ای تحت عنوان اصلاح داده های ثبتی ارسال می شود. اما در صورتی که نقصی در روند ثبت نام برند تجاری اینترنتی رخ ندهد؛ تاریخ اعتبار در کارتابل معاون قرار گرفته و به سوی مدیر ابلاغ می ‌شود که بعد از آن باید متقاضی به صورت حضوری جهت دریافت گواهینامه تمدید ثبت نام برند به سازمان مالکیت معنوی رجوع کند.

نکاتی مهم در مورد تمدید علامت تجاری که باید بدانید

متقاضی در زمان تمدید نام برند یا همان علامت تجاری خود می ‌تواند طبقه محصول و یا خدمات را کاهش و یا افزایش دهد. این بدان معناست که می تواند کسب و کار خود را توسعه و یا سطح ارتقا را با مشخص کردن دسته بندی تجارت خود مشخص کند. منظور از طبقه برند به معنای واضح تر این است که برای سهولت در قانون ‌گذاری ثبت شرکت و برند تجاری محصولات و یا خدمات را بر اساس شباهت ‌هایشان تقسیم بندی می ‌کنند. که هر دسته، طبقه گفته می ‌شود. که در زمان تمدید علامت تجاری و در صورت تغییر دادن طبقه و یا همان حوزه باید تغییرات شرکت در روزنامه رسمی آگهی شود. که این روند هزینه ی مشخصی دارد. در واقع هر ده سال یک بار پرداخت این هزینه ها ضروری می باشد در غیر این صورت برند شما باطل می ‌شود. علاوه بر این در متن تمدید ثبت نام برند باید مشخصات برند از جمله لوگو، رنگ قید شود.

 ثبت نام برند تجاری چقدر زمان می ‌برد؟

بعد از اینکه متقاضی اظهارنامه را تکمیل می‌ کند و مراحل را به طور کامل انجام می دهد؛ تمامی مدارک، متن و اطلاعات وارد شده توسط چندین نفر بررسی می‌ شود. البته نباید فراموش کرد که اظهارنامه ثبت نام برند در نوبت و صف انتظار قرار می گیرد و همین امر موجب افزایش مدت زمان ثبت نام برند می ‌شود. اما اصولا مدت زمان ثبت نام برند به ۲ بخش اصلی تقسیم می‌ شود.الف) بخش اول بررسی برند تجاری: مدت زمان حدودی جهت بررسی کلیه داده های ورودی توسط متقاضی توسط ۳ کارشناس و رئیس اداره حداکثر یک ماه زمان می ‌برد. در صورتی که ثبت نام برند تجاری مورد نظر از سوی تمامی افراد تعیین شده، مجاز اعلام شود؛ در این حالت وارد بخش دوم ثبت نام برند تجاری می ‌شود.ب) بخش دوم بررسی برند تجاری: همانطور که در مرحله ثبت نام برند تجاری در ایران مطلع شدید؛ پس از ثبت نام برند الکترونیکی، باید به صورت فیزیکی پرونده ی اسناد ثبت نام برند را تهیه و به اداره مالکیت معنوی تحویل داد. مدت زمان مربوط به این روند همراه با انتشار آگهی در روزنامه رسمی دوم حداکثر ۴۵ روز زمان صرف می‌ شود. در واقع روند ثبت نام برند تجاری حداقل ۵۰ و حداکثر ۷۵ روز زمان نیاز دارد.

هزینه ثبت نام برند تجاری چقدر است؟

یکی دیگر از موضوعات اصلی در مورد ثبت نام برند تجاری، هزینه آن می باشد. قابل ذکر است که هزینه ثبت نام برند تجاری بر اساس تعداد طبقات، نوع برند ( حقیقی و یا حقوقی) متفاوت می باشد. منظور از طبقات تعداد حوزه های کاری می باشد. به طور مثال در صورتی که یک شرکت بخواهد در چندین طبقه از جمله مصارف نساجی و فروش فرش و گلیم و همچنین انواع پوشاک فعالیت داشته باشد و برند ثبت کند باید هزینه هر یک از طبقات را به طور جداگانه پرداخت کند. لازم به ذکر است که هزینه ثبت نام برند در یک طبقه حداقل ۲۴۰۰۰ تومان می باشد و به تعداد طبقات، این عدد بالاتر خواهد رفت. البته این هزینه برای یک شخص حقیقی می باشد . در صورتی که متقاضی شخص حقوقی باشد؛ هزینه ی اولین طبقه ۴۸۰۰۰ تومان می باشد .هزینه مربوط در هر طبقه اضافی برای یک شخص حقیقی، ۲۰۰۰ تومان و برای یک شخص حقوقی ۴۰۰۰ تومان می باشد.

هزینه آگهی تقاضای ثبت نام برند در روزنامه رسمی سری اول

جدا از هزینه اظهارنامه هر طبقه از محصولات و یا خدمات، باید هزینه ای بابت ثبت آگهی در روزنامه رسمی پرداخت شود. در حقیقت پس از آنکه اظهارنامه ثبت نام برند تجاری توسط کارشناس “بلامانع” تشخیص داده شد؛ باید آگهی در روزنامه رسمی چاپ شود. هزینه چاپ آگهی در روزنامه رسمی حداقل 238 هزار تومان می باشد. بسته به تعداد طبقه، رنگی و یا غیر رنگی بودن آگهی و … روی هزینه آگهی تاثیر می ‌گذارد. به طور مثال برای چاپ آگهی یک برند سه طبقه حاوی لوگوی رنگی، حداقل 388 هزار تومان می باشد.

هزینه حق الثبت نام برند در مرحله دوم

تقریبا پس از گذشت ۳۰ روز کاری ، باید هزینه حق الثبت نام تجاری پرداخت شود. لازم به ذکر است که هزینه مربوط به حق الثبت در ازای یک طبقه برای متقاضیان حقیقی، ۱۲۰۰۰۰ تومان و برای شخص حقوقی ۲۴۰۰۰۰ تومان می باشد. البته به ازای هر طبقه که اضافه شود هزینه حق الثبت بالاتر می ‌رود .

هزینه نهایی برای چاپ دوم آگهی در روزنامه رسمی

بعد از اینکه متقاضی هزینه حق الثبت را پرداخت کرد باید جهت اعلام نهایی نام برند تجاری به عموم، مجدد یک آگهی در روزنامه رسمی چاپ شود. هزینه چاپ دوم در روزنامه رسمی حداقل 238 هزار تومان می باشد. که بسته به عواملی همچون رنگی بودن، تعداد طبقات و … بالاتر می ‌رود .همچنین لازم است در خصوص هزینه ثبت نام تجاری به به هزینه وکیل دادگستری نیز اشاره کنیم. در صورتی که شما برای تشکیل پرونده فیزیکی از وکیل کمک گرفته اید باید مبلغ ۲۰۰ هزار تومان جهت حق التمبر وکیل پرداخت کنید.

آخرین سخن درباره ثبت نام برند تجاری کسب و کار

انتخاب و ثبت نام تجاری جزو اصلی ترین کارهایی است که باید پیش از شروع هر کسب و کاری به آن توجه داشته باشید. در واقع بدون داشتن نام تجاری مناسب کسی شما و کسب و کار شما را نمی شناسد و شما نمی توانید خود را به مشتریان تان معرفی کنید. پس این موضوع را جدی بگیرید و با دریافت مشاوره از ما بهترین و مناسب ترین نام تجاری را برای کسب و کار خود انتخاب نمایید .

ثبت توسط خودتان یا با کمک افق نیکان؟

اگرچه اقدامات ثبت علامت تجاری را می‌توانید را شخصاً انجام دهید، اما توصیه‌ی ما مراجعه به کارشناسان باتجربه در این زمینه است تا در زمان و هزینه صرفه‌جویی کنید و از بابت صحت انجام آن دغدغه‌ای نداشته باشید. جدول زیر، به مقایسه دو روش ثبت علامت تجاری توسط خودتان و یا توسط شرکت افق نیکان می‌پردازد. 
اقدامات لازمانجام توسط افق نیکانانجام توسط متقاضی
ثبت نام اینترنتی در سامانهکارشناسان متخصص اقدام به ثبت نام می‌کننداگر نتوانید اطلاعات درخواستی را به صورت صحیح وارد نمایید ممکن است اظهارنامه شما رد شود
پیگیری سامانه‌ایکارشناسان در مدت دو ماه کاری که برای ثبت لازم است تمامی پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهندتقریبا دو ماه کاری زمان لازم است
رفع نقص(حیاتی‌ترین قسمت) کارشناسان مجرب شرکت افق نیکان اقدام به رفع نقص می‌کنندباید به مشاوران مجرب در این زمینه مراجعه کنید
صدور آگهی اولیهمدارک لازم را به اطلاع موکل می‌رساند و برای تکمیل آن راهنمایی می‌کندممکن است اطلاعی از مدارک نداشته باشید
انتشار روزنامه رسمی اولیهبعد از صدور آگهی اقدام به ثبت‌نام می‌کندمتقاضی ثبت باید حضوراً برای دریافت روزنامه مراجعه کند
پیگیری اینترنتیپیگیری سامانه‌ای توسط کارشناسان انجام می‌شودپیگیری‌های حضوری باید انجام شود
اعلام هزینهدر صورت عدم‌نقص، هزینه‌های لازم پرداخت می‌شودهزینه‌های اعلام شده را واریز می‌نمایید
انتشار روزنامه رسمی دومآگهی دوم ثبت‌نام می‌شود و انتشار می‌یابدمتقاضی ثبت باید حضوراً برای دریافت روزنامه مراجعه کند
تکمیل مدارکتکمیل پرونده از طریق وکیل در اداره مالکیت صنعتی انجام می‌شودباید حضوراً مراجعه کنید
پایان مراحل ثبت برندمراجعه برای تصدیق 10 ساله انحصاری برندتکمیل پرونده توسط خود متقاضی و مراجعه به اداره مالکیت صنعتی

تعریف «برند»

برند یا نام و نشان تجاری، وسیله‌ای در تجارت است که توسط آن می‌توان به تفکیک محصولات، تولیدکنندگان کالا و خدمات، فروشندگان و تجار مختلف پرداخت. برند می‌تواند شامل نقش، تصویر، رقم، حرف، عبارت، مهر، لفاف و … باشد که برای تفکیک محصول یا تجارتی خاص از سایرین به کار می‌رود.

داشتن علامت تجاری مگر در مواردی که دولت الزام بگذارد، اختیاری است و طبق مقرراتِ قانون ثبت علایم و اختراعات ایران به ثبت می‌رسد. حق استفاده از برند منحصراً در اختیار کسی است که آن را در اداره مالکیت صنعتی ثبت کرده باشد. تخطی از این قانون موجب پیگرد قانونی و کیفری است.

هدف از ثبت برند

آرم تجاری یا برند از طریق حصول اطمینان از حقوق انحصاری برای شناختن کالاها و خدمات یا اجازه دادن به دیگران مبنی بر استفاده از آن، صاحب اثر را محافظت می‌کند. مدت زمان این حفاظت متفاوت است ولی آرم تجاری قابلیت تمدید شدن به‌مدت نامحدود (در صورت پرداخت هزینه‌های آن) را دارد.

از دیدگاه وسیع‌تر، علائم تجاری با رسمیت بخشیدن و دادن سود اقتصادی به صاحبان آنها، در بازارهای منطقه‌ای و جهانی تبدیل به سرمایه‌ای باارزش می‌شوند. حفاظت از علائم تجاری مانع تلاش‌های سوءاستفاده‌کنندگان از علائم مشخص به منظور فروش محصولات و ارائه خدمات نامرغوب یا متفاوت می‌شوند.

چگونگی ثبت برند

ثبت برند : برای ثبت یک آرم تجاری یا برند، در دفتر ملی یا منطقه‌ای درخواست داده می‌شود. این تقاضا باید شامل فهرستی از کالاها و خدمات برگزیده‌ی آن نشان، و بازسازی واضحی از آرم با تمام رنگ‌ها، طرح و نقش‌های سه‌بعدی آن باشد.

این علامت برای حفاظت شدن تحت عنوان آرم تجاری یا هرگونه علامت دیگر، باید واجد شرایط خاصی باشد که علاوه بر معرفی یک محصول مخصوص، متمایز از سایر علائم تجاری شود تا مصرف‌کننده فریب داده نشود و به اشتباه نیافتد، و نیز به قوانین و اخلاقیات بی‌حرمتی نشود. و بالاخره حقوق داده‌شده نباید مساوی یا حتی مشابه حقوق اعطاء شده به صاحب علامت دیگری باشد.

برای ثبت نام برند چه اقداماتی لازم است؟
1

انتخاب برند

اولین قدم برای ثبت نام برند، انتخاب نامی مناسب است. باید توجه داشته باشید که موارد زیر قابل ثبت نیستند:

  • واژه‌های عام: مثلا برند تجاری «میز» قابل ثبت نیست چون این کلمه ی واژه‌ی عام برای یک محصول است.
  • واژه‌های توصیف‌کننده محصول: برای مثال واژه‌های «شیرین»، «سریع»، «بهترین»، یا «کلاسیک» قابل ثبت نیستند، مگر اینکه چنین واژه‌هایی بخشی از نام تجاری باشند.
  • علائم گمراه‌کننده: مثلا برای محصولات گیاهی نمی‌توان نماد گاو که نشان‌دهنده محصولات لبنی است را ثبت کرد.
  • اسامی مشهور و یا نام‌های جغرافیایی
  • علائمی که برخلاف قوانین عمومی و اسلامی باشد.
  • پرچم‌ها، نشان‌های سلطنتی و به طور کلی علائم رسمی دولتی قابل ثبت نیستند.

اگر قصد دارید به همران نام تجاری خود لوگو نیز به ثبت برسانید بهتر است از تصاویر ملموس استفاده نمایید که درک آن برای مخاطبان قابل قبول باشد.

2

تکمیل مدارک

برند به دو صورت حقیقی و حقوقی به ثبت می‌رسد که برای هر یک مدارک متفاوتی مورد نیاز است.

برای اشخاص حقیقی

  • رونوشت برابر اصل شناسنامه و کارت ملی
  • ارائه پروانه بهره‌برداری یا مجوز تولید یا پروانه کسب برابرِ اصل شده، یا نامه‌ای از واحد یا صنف مربوطه مبنی بر ارائه خدمات جهت اداره ثبت علائم تجاری
  • رونوشت برند مورد نظر به ابعاد ۶*۶ سانتی متر به تعداد ۱۲ عدد و توضیح در برگی جداگانه درخصوص علامت تجاری و توصیف آن، و مستند نام مد نظر از فرهنگ دهخدا
  • ارائه کارت بازرگانی به‌نام مالک جواز در صورتی که برند ریشه‌ی لاتین داشته باشد الزامی است و اگر ریشه فارسی داشته باشد نیاز نیست
  • امضای وکالت‌نامه

برای اشخاص حقوقی

  • ارائه پروانه بهره‌برداری یا جواز تولید یا پروانه کسب برابرِ اصل شده
  • رونوشت اولین روزنامه رسمی شرکت (آگهی تأسیس) و روزنامه رسمی آخرین تغییرات هیأت‌مدیره شرکت
  • رونوشت برابرِ اصل شده شناسنامه و کارت ملی مالکان حق امضای اوراق بهادار شرکت
  • کارت بازرگانی برابرِ اصل شده شناسنامه شخص حقوقی (در صورتی که علامت تجاری مورد نظر لاتین باشد)
  • رونوشت علامت تجاری مورد نظر به ابعاد ۶ در ۶ سانتی متر به تعداد ۱۲ عدد و توصیف در خصوص برند و توصیف
  • امضای وکالت‌نامه توسط مالکان حق امضای مجاز اوراق بهادار و مهر شرکت
3

استعلام نام برند

در این مرحله باید مشخص نمایید قصد دارید برند خود را به نام شخص حقیقی و یا حقوقی به ثبت برسانید؛ با مشخص شدن این موضوع اظهارنامه‌ای مبنی بر استعلام نام برند شما ارسال می‌گردد تا مشخص شود نام انتخابی شما در طبقه و یا طبقات درخواستی شما به ثبت رسیده است یا خیر. این امر درصد رد اظهارنامه ثبت علامت تجاری شما را به صورت چشمگیری کاهش می‌دهد.

4

ثبت اظهارنامه علامت تجاری

با دریافت جواب استعلام برند می‌توانید اظهارنامه ثبت علامت تجاری یا برند خود را از طریق سامانه اداره مالکیت صنعتی ارسال نمایید. پس از انجام این کار 30 الی 60 روز کاری زمان لازم است تا کارشناس اداره مالکیت صنعتی بررسی‌های لازم را انجام داده و نظر کارشناسی خود را اعمال نماید. چنانچه نام درخواستی شما مورد تأیید قرار بگیرد آگهی تقاضا یا همان آگهی سی‌روزه برای آن صادر می‌شود. پس از انتشار آگهی به مدت 30 روز پرونده شما راکد باقی می‌ماند تا اگر دیگران هرگونه اعتراضی نسبت به برند شما داشته باشند اقدامات لازم را اِعمال نمایند. در صورتی که هیچ اعتراضی نسبت برند شما نباشد، فرایند ثبت رسمی 10 ساله و اقدامات لازم جهت اخذ تصدیق‌نامه علامت تجاری را می‌توانید انجام دهید.

چرا
افق پژوهش نیکان؟

افق نیکان تنها شرکت پژوهشی فعال با شماره ثبتی 16556 در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، و دارای مجوز از پارک علم و فناوری در زمینه خرید و ثبت اختراع است. پرسنل متخصص و مجرب این شرکت در پنج نمایندگی و دفتر در داخل و خارج از کشور، آماده ارائه کلیه خدمات ثبتی به صاحبان مشاغل، مخترعین و فرهیختگان عزیز هستند.

  • دارای مجوز از پارک علم و فناوری

    مشاوره خرید و فروش و ثبت اختراع، و تنظیم مدارک تخصصی مورد نیاز برای اختراع
  • قرارداد تضمین محرمانگی

    مشاوره خرید و فروش و ثبت اختراع، و تنظیم مدارک تخصصی مورد نیاز برای اختراع
  • تنها کارگزار رسمی ثبت اختراع در ایران

    مشاوره خرید و فروش و ثبت اختراع، و تنظیم مدارک تخصصی مورد نیاز برای اختراع

    سؤالات متداول درباره ثبت علامت تجاری
    خیر. ثبت برند به دو صورت شخصی و یا شرکتی امکان‌پذیر است. لازم به ذکر است، برند حقیقی و حقوقی از لحاظ اعتبار با هم تفاوتی ندارند و از یک میزان از اعتبار برخوردارند.
    خیر. همگی به یک روش ثبت می‌شوند.
    بله. به منظور حصول اطمینان از عدم‌ثبت نام برند پیشنهادی خود، می‌توانید به پایگاه اطلاعاتی روزنامه رسمی کشور مراجعه فرمایید. با استعلام برند قبل از ثبت می‌توانید از تمامی برندهای ثبت شده در 45 طبقه کاری مطلع شوید.
    به موجب مصوبه‌ی سوم اردیبهشت 1328 هیئت وزیران، ثبت علائم برای هر یک از این موارد اجباری است: داروهای اختصاصی مورد استفاده طبی مواد غذایی که در لفاف و ظروف مخصوص عرضه می‌شوند آب‌های گازدار لوازم آرایشی مورد استعمال مستقیم بر روی پوست انسان تمام اجناس دارویی و طبی و مواد غذایی مذکور در آن آیین‌نامه، اعم از آن که در داخل ایران ساخته و یا در خارج ساخته و وارد کشور شود و در بازار تحت اسم مشخصی که بر روی برچسب آن زده می‌شود به معرض فروش قرار گیرد، باید دارای علامت صنعتی یا تجارتی ثبت شده بوده و در روی برچسب نکات زیر تصریح شود: اسم تجاری و نشانی سازنده‌ی جنس با قید کشور مبدأ شماره ثبت علامت در ایران
    خیر. ثبت برند یا نام تجاری می‌تواند به فارسی، به لاتین، و یا به هر دو شکل انجام شود ولی متقاضیانی که می‌خواهند علامت یا نام تجاری را به صورت لاتین نیز ثبت کنند، الزاماً باید کارت بازرگانی داشته باشند.
    در صورتی که یک برند یا علامت ثبت بین‌المللی شده باشد نمی‌توانید در ایران آن را ثبت کنید و در صورت ارجاع آن برای ثبت، پرونده رد خواهد شد.
    بله. برای ثبت برند داشتن جواز یا پروانه بهره‌برداری لازم است.
    تمام مراحل اجرایی تمدید برند و علائم تجاری مانند مراحل اولیه ثبت آن است و به‌همان مقدار نیز هزینه دارد.
    اگر پاسخ خود را نیافتید با کارشناسان افق نیکان تماس بگیرید
    اخبار و مقالات
    اخبار و مقالات مرتبط با حوزه خدمات ثبتی را در وبلاگ افق نیکان بخوانید
    مشاهده تمام مطالب
    خدمات تخصصی شرکت افق‌نیکان
    work1 ثبت شرکت work1 ثبت اختراع work1 مهاجرت از طریق ثبت اختراع work1 استارتاپ ویزا work1 ثبت برند work1 مشاوره دانش‌بنیان