ثبت بین المللی اختراع (PCT)

درخواست مشاوره رایگان

یکی از مهم‌ترین الزامات و پیش‌‌نیازهای دنیای امروز و ورود به بازارهای جهانی و بین‌المللی، کسب اطمینان خاطر از نحوه حمایت از ایده‌های ناب و ابتکاری، و توجه ویژه به حقوق مالکیت فکری است. از این رو نظام‏‌های مالکیت فکری و به ویژه نظام ثبت اختراع بین‌المللی (پتنت بین‌المللی) برای ثبت رسمی این دستاورد‌ها و احراز مالکیت افراد بر نوآوری‏‌ها و ابتکارات‌شان در کشورهای مختلف ایجاد شده است و این مهم امروزه در تمام دنیا مورد توجه و استقبال قرار گرفته است.

در دوره‌های گذشته نقص توجه در این زمینه به طرز فاحشی مشهود بود. عدم‌توجه به قوانین مالکیت فکری در بازار بین‌الملل می‌تواند به خسارات زیادی از جمله افشا شدن فناوری در بازار هدف، و یا مورد پیگرد قرار گرفتن از طرف رقبا و سازندگان محصولات مشابه منجر گردد.

از مزایای مهم ثبت اختراع، عدم‌افشای نتایج ارزشمند حاصل از تحقیقات شرکت‌های دانش‌بنیان و پایان‌نامه‌های دانشجویی در قالب مقاله، و کمک به تجاری‌سازی دستاوردهای پژوهشی پژوهشگران و نخبگان علمی و صنعتی است. به علاوه امروزه بسیاری از شرکت‌های پیشرو در زمینه فناوری، توجه ویژه‌ای به موضوع مالکیت فکری و چگونگی حفاظت از دارایی‌های فکری خود دارند. از این رو مزیت اصلی سیستم ثبت پتنت، حفاظت از اختراع، حقوق معنوی و فکری مخترع و انتشار نوآوری است.

درآمد‌زایی از ثبت اختراع، کسب درآمد از اختراع و از راه فروش پتنت، صدور مجوزهای بهره‌برداری از اختراع، ایجاد مانع و محدودیت در فعالیت‌های تحقیق و توسعه شرکت‌های رقیب، جلوگیری از ورود رقبای تازه وارد به بازار رقابتی کسب‌وکار، و افزایش اعتبار و برند شرکت از دیگر مزیت‌های ثبت اختراع است که در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

«PCT» یا پیمان همکاری ثبت اختراع چیست؟

پیمان همکاری ثبت اختراع یا «PCT»، یک معاهده چندجانبه است که در سال ۱۹۷۰ میلادی در واشنگتن آمریکا به تصویب رسید و از سال ۱۹۷۸ به اجرا در آمده است. تعداد اعضای این پیمان در حال حاضر 153 عضو است. ایران در تاریخ ۱۲ مهرماه سال ۱۳۹۲، رسماً به‌عنوان عضو ۱۴۸ام به معاهده ثبت اختراع ملحق شد که گامی مهم برای رفع موانع پیش روی مخترعان و نوآوران داخلی محسوب می‌شود.

از طریق معاهده «PCT»، می‌توان تسهیلاتی برای اخذ حفاظت از اختراعات و دستاوردهای فناورانه در هر یک از کشورها و یا تمامی کشورهای عضو این پیمان به دست آورد.

مراحل و هزینه‌های ثبت بین‌المللی اختراع در PCT

  • تنظیم اظهارنامه بین‌المللی:

اظهارنامه به یکی از زبان‌های مورد تأیید «سازمان جهانی مالکیت فکری» یا وایپو (WIPO) شامل انگلیسی، روسی، فرانسه، آلمانی و بر اساس پلتفرم استاندارد مرجع بین‌المللی تنظیم می‌گردد.

  • ثبت اظهارنامه بین‌المللی (File PCT application):

اظهارنامه و مشخصات از طریق سایت وایپو (WIPO) ارسال می‌گردد. بر این اساس از تاریخ حق‌تقدم (تاریخ ثبت اظهارنامه اول در کشور مرجع) ۱۲ ماه فرصت دارید تا اقدام به ثبت یک اظهارنامه بین‌المللی (PCT) نمایید.

  • پرداخت هزینه بررسی اولیه:

بعد از ارسال اظهارنامه، ۳۰ روز مهلت دارید هزینه بررسی اولیه (در حدود ۱۴۰ فرانک سوییس) را از طریق حساب‌های بین‌المللی پرداخت نمایید.

  • تأیید و ارسال به یکی از مراجع بین‌المللی جستجو (ISA):

اگر اظهارنامه و مشخصات صحیح و بر اساس استاندارد تنظیم شده باشد، اظهارنامه جهت بررسی به یکی مراجع بین‌المللی جستجو به انتخاب متقاضی ارسال می‌گردد. برای ایرانیان، مراجع تعیین‌شده شامل کشورهای هند، چین، روسیه و اروپاست.

  • پرداخت هزینه جستجوی مقدماتی:

این هزینه بین ۵۰ تا ۵۰۰۰ یورو (بسته به اظهارنامه و مرجع انتخابی) متفاوت است.

  • جستجوی بین‌المللی مقدماتی (International search report and written opinion):

در این مرحله یک مرجع جستجوی بین‌المللی پرونده متقاضی را بررسی کرده و گزارش جستجو و نظر کتبی خود را راجع به ادعاهای متقاضی اعلام می‌نمایند. این نظر برای سایر کشورها الزام‌آور نیست.

  • انتشار بین‌المللی (Publication of international application)

در این مرحله اظهارنامه بین‌المللی متقاضی به همراه ضمایم مربوطه و همچنین گزارش جستجو و نظر کتبی مرجع بین‌المللی جستجو در سایت وایپو منتشر می‌شود.

  • جستجوی بین‌المللی تکمیلی (Supplementary international search) اختیاری

متقاضی در صورت تمایل می‌تواند درخواست جستجوی بین‌المللی تکمیلی داشته باشد که بر اساس آن، ادعاهای او علاوه بر پایگاه داده‌های بین‌المللی، در مجلات، مقالات، نشریه‌های علمی مرتبط و … نیز جستجو شده و مرجع بین‌المللی جستجو، گزارش جستجو و نظر کتبی خود را راجع به ادعاهای متقاضی اعلام می‌نمایند. این نظر برای سایر کشورها الزام‌آور نیست.

  • فاز ملی ثبت اختراع (National phase)

پس از تسلیم اظهارنامه PCT و حداکثر ۳۰ ماه از تاریخ تسلیم اظهارنامه حق تقدم، فرصت دارید تا جهت ثبت اختراع خود در کشورهای هدف اقدام نمایید. ذکر این نکته ضروری است که در صورت عدم‌اقدام متقاضی جهت ثبت ملی اظهارنامه در این مهلت ۳۰ ماهه، ثبت اختراع مذکور در سایر کشورها در آینده امکان‌پذیر نخواهد بود.

مزایای معاهده PCT چیست؟

افزایش مدت زمان حق تقدم به 30 ماه
مدت زمان استفاده از امتیاز حق تقدم بر طبق کنوانسیون پاریس 12 ماه است اما اگر مخترع اختراع خود را در این معاهده ثبت کند، این مدت به 30 ماه افزایش می‌یابد. چنانچه مخترع اختراع را در کشوری ثبت کند و بعد برای PCT اقدام کند، مهلت 30 ماهه از تاریخ اظهارنامه ثبت‌شده در آن کشور محاسبه خواهد شد. اگر مخترع مدارک اختراع خود را برای اولین بار به PCT ارائه دهد، 30 ماه از تاریخ فایلینگ در PCT محاسبه می‌گردد.
دریافت نتیجه جستجوی بین‌المللی اختراع
مخترع حداکثر 16 ماه پس از تاریخ حق تقدم، گزارش جستجوی بین‌المللی را از یکی از مراکز مورد تأیید PCT دریافت می‌کند. این گزارش به مخترع اعلام می‌کند که قبلا چه اختراعات مشابهی در کشورهای دیگر به ثبت رسیده و میزان تشابه این اختراعات چقدر است. این گزارش برای ورود به فاز ملی می‌تواند به مخترعان بسیار کمک کند.
انتشار اختراع در پایگاه PCT
انتشار مدارک ارائه‌شده به PCT پس از 18 ماه در پایگاه اطلاع رسانی Patent Scope از دیگر مزایای این معاهده برای مخترعان است. این امر باعث می‌شود مخترع بتواند به این پایگاه استناد کند. از سوی دیگر یک کپی از تمام این مدارک به دفاتر ثبت اختراعی که در ابتدای فایلینگ انتخاب شده‌است ارسال می‌گردد.
عدم‌امکان ثبت اختراع مشابه توسط دیگران
از آنجا که در هنگام انتشار، نسخه‌ای از کلیه مدارک ثبت اختراع به دفاتر منتخب ارسال می‌شود، امکان ثبت اختراع با ادعاهای مشابه توسط افراد دیگر از بین می‌رود. این یکی از مهم‌ترین مزایای معاهده همکاری ثبت اختراع PCT برای مخترعان است.
عدم نیاز به ترجمه در فاز ملی
اگر مخترع بخواهد اختراع خود را برای مثال در کشور چین ثبت کند، باید مدارک مربوطه را به زبان چینی ترجمه کند که این خود می‌تواند بسیار چالش‌برانگیز باشد چرا که امکان دارد اصطلاحات تخصصی اختراع به درستی ترجمه نشود و بررسی و حمایت کامل از اختراع ممکن نباشد. پس از ثبت اختراعِ خود در معاهده PCT به زبان انگلیسی، هنگام ورود به فاز ملی دیگر (در اکثر کشورها) نیازی به ترجمه به زبان رسمی آن کشور ندارید.
ارتباط با شرکت‌ها بدون ترس از دست دادن حقوق اختراع
اگر اختراع خود را فقط در ایران ثبت کنید، همیشه در برقراری ارتباط با شرکت‌های خارجی از کپی شدن نوآوری خود در هراس خواهید بود. ثبت اختراع در PCT این امکان را می‌دهد تا در مدت زمان 30 ماه، اطلاعات اختراع خود را بدون نگرانی برای شرکت‌ها ارسال کنید. البته چنانچه مدارک اختراع توسط یک فرد مجرب نوشته شده باشد و امکان دور زدن آن وجود نداشته باشد.

چرا
افق پژوهش نیکان؟

افق نیکان تنها شرکت پژوهشی فعال با شماره ثبتی 16556 در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، و دارای مجوز از پارک علم و فناوری در زمینه خرید و ثبت اختراع است. پرسنل متخصص و مجرب این شرکت در پنج نمایندگی و دفتر در داخل و خارج از کشور، آماده ارائه کلیه خدمات ثبتی به صاحبان مشاغل، مخترعین و فرهیختگان عزیز هستند.

  • دارای مجوز از پارک علم و فناوری

    مشاوره خرید و فروش و ثبت اختراع، و تنظیم مدارک تخصصی مورد نیاز برای اختراع
  • قرارداد تضمین محرمانگی

    مشاوره خرید و فروش و ثبت اختراع، و تنظیم مدارک تخصصی مورد نیاز برای اختراع
  • تنها کارگزار رسمی ثبت اختراع در ایران

    مشاوره خرید و فروش و ثبت اختراع، و تنظیم مدارک تخصصی مورد نیاز برای اختراع

    خدمات تخصصی شرکت افق‌نیکان
    work1 ثبت شرکت work1 ثبت اختراع work1 مهاجرت از طریق ثبت اختراع work1 استارتاپ ویزا work1 ثبت برند work1 مشاوره دانش‌بنیان